NOP Blogi

  

  • Sijoitus omiin aivoihin - terveenä satavuotiaaksi

    Henkilökohtaisessa sijoitussuunnitelmassa on hyvä olla mukana aikajana - ja sijoittaminen omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Myös pienet hyvät elämäntapamuutokset kasvavat korkoa korolle.

    NoPin kirjaklubin kevään teemana oli pitkäikäisyys ja aivoterveys. TIR oli iloksemme käynyt Sardiniassa haastattelemassa paikallisia pirteitä satavuotiaita miehiä. Sardinia on yksi maailman viidestä Blue Zones -alueesta (seutuja, joilla on tavallista enemmän terveitä vähintään satavuotiaita). Muut pitkäikäisyyden siniset alueet ovat Ikarian saari Kreikassa, Japanin Okinawa, Nicoyan niemimaa Costa Ricassa ja Loma Linda Kaliforniassa (seitsemännen päivän adventistien yhteisö).

    Sardinialaisten hyvät vinkit meille:

    • Oikeasti elä koko elämäsi ajan, älä odottele koska lähtö koittaa
    • Osallistuminen ja aktiivisuus 
    • Hanki kana, vuohi ja kasvimaa 
    • Kulje vuoren rinteitä vuohien perässä (korkeuserot, portaat)
    • "0-km ruoka" eli paikallinen lähiruoka
    • Päivittäin torille ostamaan tuoretuotteet 
    • Ravinnon hankkimiseen käytetään aikaa, valitaan jokainen tomaatti  
    • Luomua, ei tehoviljelyä
    • Ei valmisruokia, vältetään prosessoituja elintarvikkeita
    • Vuohenjuustoa 
    • Ei paljoa kalaa eikä punaista lihaa
    • Viiniä lounaalla ja illallisella yksi lasi - enemmän jos hyvää seuraa 
    • Puhdas luonto, tuuli
    • Puuhakkuus
    • Sosiaalisuus
    • Merkityksellisyys: roolina perheessä lastenlasten kasvatus 
    • Pelaavat lautapelejä (erityisen hyvä aivoille)
    • Päiväunet

     

    Sardinialaisten luonnonläheisestä elämäntavasta haaveillessa voimme jo keskittyä aivoruokaan arjessa. Neurotieteilijä Lisa Mosconin teos "Aivoruokaa - syö paremmin, ajattele kirkkaammin" on monipuolinen tietopaketti aivoterveydestä ja pitkäikäisyydestä kiinnostuneille. TIR jakoi meille matkansa ja tämän kirjan inspiroimana vinkkejä, joita on helppo toteuttaa:

    • Hunajaa joka pvä (1 rkl pastöroimatonta luomuhunajaa, ei kuumennettua)
    • Aivoille glukoosia. (Hyviä glukoosin lähteitä ovat Mosconin mukaan sipulit, nauriit, punajuuri, lanttu, kiivi, rypäleet, rusinat, taatelit ja hunaja.)
    • Tumma suklaa (Mosconin mukaan vähintään 65% kaakaota, mieluummin enemmän)
    • Oliiviöljyä, laadukasta extraneitsytöljyä (italialaisten tapaan paljon - tyyliin litra viikossa)
    • Ruusukaalia, pannulla oliiviöljyssä tai uunissa (al dente)
    • Tomaatit ja porkkanat kypsennettyinä 
    • Bataatti (voi auttaa myös makeanhimoon) 
    • Pinaatti, sitruunamehulla
    • Punajuuri
    • Seesaminsiemenet, muutkin siemenet
    • Pähkinät (mantelit, para-, pekaani- ja saksanpähkinät), 5 x viikossa kourallinen 
    • Kaneli, kurkuma  
    • Hapatetut maitotuotteet

     

    Yllättäen Mosconin salainen ase on musta kaviaari (suolattu sammenmäti, 2-3 tl), ja hän rakastaa lohen mätiä. :)

    Mosconi korostaa myös veden tärkeyttä aivotoiminnalle. Aivojen koostumuksesta melkein 80 % on vettä. Pienikin veden saannin väheneminen voi aiheuttaa väsymystä, aivosumua, energian puutetta, päänsärkyä ja mielialan vaihtelua. Mosconi suosittelee juomaan n. 2 l vettä päivässä, tilanteen mukaan enemmänkin (kuumuus, liikunta). 

    Mosconi muistuttaa, ettei ole mitään oikeaa syömistapaa, joka toimisi yhtä hyvin kaikilla (biologinen yksilöllisyys). Nutrigenomiassa tutkitaan, miten ruoka vaikuttaa suoraan DNA:n toimintaan. Solut on koodattu etsimään tiettyjä ravintoaineita nauttimastamme ruuasta ilmaisimien avulla. Ruoka voi olla meille polttoainetta tai herkuttelua, mutta se on myös "geneettinen käynnistyskytkin". Jotkin ruoat vaikuttavat suoraan DNA:han käynnistämällä hyvät geenit, jotka suojaavat taudeilta. Toiset ruoat taas sammuttavat nuo samat geenit ja saavat meidät todennäköisesti sairastumaan. 

    Mosconin kirja on inspiroiva. Sen lopussa on yksityiskohtainen kysymyssarja, jonka perusteella voit arvioida itse, onko ruokavaliosi oikeasti aivoja ravitseva. Tulosten perusteella annetaan käytännön neuvoja ja ruokaohjeita eri lähtötasoilla oleville lukijoille. Itselleni tuli vuodenaikaan sopivasti suositus käyttää villiyrttejä, kuten voikukkaa. Mosconin isoäidin reseptissä voikukanlehdet ryöpätään kevyesti ja maustetaan paikallisella extraneitsytoliiviöljyllä ja vastapuristetulla sitruunamehulla. Aivoterveysmantraksi suositeltiin: luomua, tuoretta, monipuolista.

    Herkullista kesää kaikille!

    Toivoo Elena Savia

     

      Takaisin
    9 kommenttia:
    TIR    16:36:38 07.06.2024
    Kiitos mainiosta blogista Elena! Mahtava tiivistys ja olennaiset asiat helposti otettavissa käyttöön päivittäiseen elämään. Sijoittaminen omaan terveyteen on ihan parasta sijoitustoimintaa. Paljon voimme vaikuttaa omaan terveyteemme. Tehkäämme tästä kesästä hyvinvoinnin kesän:). Meillä on pähkinöitä ja luomuhunajaa keittiön pöydällä joka päivä, jotta muistamme syödä. Ensimmäisen Nonnan voikukanlehtisalaatinkin olen jo tehnyt. Nam! Herkullista kesää Elena sinulle ja muille NoPpilaisille toivottaa TIR
    Vastaa kommenttiin:
    Elena    22:16:40 07.06.2024
    Kiitos TIR! Hyvinvoinnin kesä on mainio teema. Itse ajattelin hakea myös lautapelit esille olohuoneen pöydälle :)
    Vastaa kommenttiin:
    Mare    18:02:58 07.06.2024
    Kiitos hyvästä koosteesta Elena. Olin mukana ko etkoilla ja kiva oli lukea tästä kuulemamme ja palauttaa mieliin hyviä elämäntapoja ja ottaa niitä onkeen. Ja ennen kaikkea; eläkäämme tätä hetkeä! Nautinnollista kesää ylläolevin suosituksin!
    Vastaa kommenttiin:
    Elena    22:22:25 07.06.2024
    Kiitos Mare! Juuri näin. Nautitaan elämästä tässä ja nyt :)
    Vastaa kommenttiin:
    Kaija    21:55:21 07.06.2024
    Kiitos hyvästä yhteenvedosta etkojen tarinoista. Hyvä muistutus veden tärkeydestä aivojen toiminnalle.
    Vastaa kommenttiin:
    Elena    22:28:48 07.06.2024
    Kiitos Kaija! Totta. Jos väsymys tai energian puute iskee kesken päivän, niin usein mietin ekaksi, että verensokerit on alhaalla, vaikka kyse voi myös olla lievästä nestehukasta.
    Vastaa kommenttiin:
    Auni    22:11:11 11.06.2024
    Kiitos Elena! Hienosti dokumentoitu tarina. Tämä kyllä innostaa ottamaan vinkit käyttöön. Ja myös tutustumaan kirjaan tarkemmin.
    Vastaa kommenttiin:
    Elena    08:12:58 16.06.2024
    Kiitos Auni! Lisa Mosconin kirjassa yhdistyy hyvin tutkimustieto ja käytäntö. Olen nyt lukemassa hänen uusinta kirjaansa The Menopause Brain.
    Vastaa kommenttiin:
    Auli    22:11:51 16.06.2024
    Mainio yhteenveto Elena. Tarinan opetus on, että hyvän ja pitkän elämän salaisuus on yksinkertaisuus. Aktiivisena pysyminen ja läheltä saatu ruoka. Kati Reijonen kertoo kirjassaan Iso äitiys, että hänen 97-vuotias dementoitunut äitinsä ei enää reagoi ulkomaailmaan, paitsi ruisleipään. Hoitajakin oli sanonut, se on se ruisleipä. Se pitää äidin hengissä.
    Vastaa kommenttiin:
    Kommentoi:
  •   Arkisto

Naisten oma pörssiklubi jäsenhakemus

Hae jäseneksi täyttämällä ja lähettämällä alla oleva hakemus!

 

Jäseneksi voi hakea sijoittamisesta kiinnostunut naishenkilö. Ehtona kuitenkin on, ettet ole mukana kilpailevassa toiminnassa tai vastaavan muun yhteisön aktiivinen jäsen.

Jäsenhakemukset käsitellään tapauskohtaisesti.

Jäsenyys on henkilö- tai yrityskohtainen.

© 2020 – Kaikki oikeudet pidätetään