Henkilökohtaisessa sijoitussuunnitelmassa on hyvä olla mukana aikajana - ja sijoittaminen omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Myös pienet hyvät elämäntapamuutokset kasvavat korkoa korolle.
NoPin kirjaklubin kevään teemana oli pitkäikäisyys ja aivoterveys. TIR oli iloksemme käynyt Sardiniassa haastattelemassa paikallisia pirteitä satavuotiaita miehiä. Sardinia on yksi maailman viidestä Blue Zones -alueesta (seutuja, joilla on tavallista enemmän terveitä vähintään satavuotiaita). Muut pitkäikäisyyden siniset alueet ovat Ikarian saari Kreikassa, Japanin Okinawa, Nicoyan niemimaa Costa Ricassa ja Loma Linda Kaliforniassa (seitsemännen päivän adventistien yhteisö).
Sardinialaisten hyvät vinkit meille:
Sardinialaisten luonnonläheisestä elämäntavasta haaveillessa voimme jo keskittyä aivoruokaan arjessa. Neurotieteilijä Lisa Mosconin teos "Aivoruokaa - syö paremmin, ajattele kirkkaammin" on monipuolinen tietopaketti aivoterveydestä ja pitkäikäisyydestä kiinnostuneille. TIR jakoi meille matkansa ja tämän kirjan inspiroimana vinkkejä, joita on helppo toteuttaa:
Yllättäen Mosconin salainen ase on musta kaviaari (suolattu sammenmäti, 2-3 tl), ja hän rakastaa lohen mätiä. :)
Mosconi korostaa myös veden tärkeyttä aivotoiminnalle. Aivojen koostumuksesta melkein 80 % on vettä. Pienikin veden saannin väheneminen voi aiheuttaa väsymystä, aivosumua, energian puutetta, päänsärkyä ja mielialan vaihtelua. Mosconi suosittelee juomaan n. 2 l vettä päivässä, tilanteen mukaan enemmänkin (kuumuus, liikunta).
Mosconi muistuttaa, ettei ole mitään oikeaa syömistapaa, joka toimisi yhtä hyvin kaikilla (biologinen yksilöllisyys). Nutrigenomiassa tutkitaan, miten ruoka vaikuttaa suoraan DNA:n toimintaan. Solut on koodattu etsimään tiettyjä ravintoaineita nauttimastamme ruuasta ilmaisimien avulla. Ruoka voi olla meille polttoainetta tai herkuttelua, mutta se on myös "geneettinen käynnistyskytkin". Jotkin ruoat vaikuttavat suoraan DNA:han käynnistämällä hyvät geenit, jotka suojaavat taudeilta. Toiset ruoat taas sammuttavat nuo samat geenit ja saavat meidät todennäköisesti sairastumaan.
Mosconin kirja on inspiroiva. Sen lopussa on yksityiskohtainen kysymyssarja, jonka perusteella voit arvioida itse, onko ruokavaliosi oikeasti aivoja ravitseva. Tulosten perusteella annetaan käytännön neuvoja ja ruokaohjeita eri lähtötasoilla oleville lukijoille. Itselleni tuli vuodenaikaan sopivasti suositus käyttää villiyrttejä, kuten voikukkaa. Mosconin isoäidin reseptissä voikukanlehdet ryöpätään kevyesti ja maustetaan paikallisella extraneitsytoliiviöljyllä ja vastapuristetulla sitruunamehulla. Aivoterveysmantraksi suositeltiin: luomua, tuoretta, monipuolista.
Herkullista kesää kaikille!
Toivoo Elena Savia
Takaisin
Jäseneksi voi hakea sijoittamisesta kiinnostunut naishenkilö. Ehtona kuitenkin on, ettet ole mukana kilpailevassa toiminnassa tai vastaavan muun yhteisön aktiivinen jäsen.
Jäsenhakemukset käsitellään tapauskohtaisesti.
Jäsenyys on henkilö- tai yrityskohtainen.