Klubi-illoissa keskustelemme luottamuksellisesti sijoittamisesta ja perehdymme sijoittamisen supermielenkiintoiseen maailmaan samanhenkisessä seurassa.
Naisten Omassa Pörssiklubissa liityt yhteisöön, jolla on yhteisenä intohimona paitsi sijoittaminen, myös yhdessä viihtyminen. Verkosto, joka järjestää retkiä, sijoitus- ja kulttuuritapahtumia, luentoja, NoppiOppi -sijoitusohjauksia ja yritysvierailuja, sekä pelaa golfia ja Mah Jongia. Aitoa klubimeininkiä siis!
Klubi-iltoina kokoonnumme Helsingin Suomalaisella Klubilla ja jokaisena kymmenenä iltana nautimme yhdessä kolmen ruokalajin illallisen – elämässä pitää olla luksustakin!
Haluaisitko oppia osakesijoittamisen saloja? NoppiOppi perehdyttää sinut osakesijoittamisen taustoihin, strategiaan, toimialoihin, yritysten analysointiin ja onnistuneen osakesijoittamisen aloittamiseen.
Tervetuloa lukemaan Naisten oman Pörssiklubin blogitekstiä!
Tällä kertaa sukellamme mielen vinoumiin ja niiden merkitykseen sijoittamisessa ja elämässä yleisesti. Aihe on mielenkiintoinen, sillä vaikka vinoumat voivat toimia sekä apuna että uhkana sijoituspäätöksissä, niiden tunnistaminen voi olla yksi avain menestyksekkääseen sijoittamiseen ja elämään.
Yksi tunnetuimmista mielen harhojen ja vinoumien tutkijoista on nobelisti Daniel Kahneman. Hän esitteli käsitteen nopeasta ja hitaasta ajattelusta samannimisessä kirjassaan. Siinä hän kertoo, että ihmiset käyttävät päätöksenteossa kahta erilaista ajattelutapaa: nopeaa ja intuitiivista sekä hidasta ja harkittua.
Esimerkki nopeasta ajattelusta voi olla tilanne, jossa sijoittaja tekee nopean päätöksen ostaa tietyn osakkeen vain sen perusteella, että se tuntuu hyvältä tai koska muutkin näyttävät ostavan sitä. Tämä nopea ja intuitiivinen päätös voi perustua mielen vinoumiin, kuten laumavaikutukseen tai vahvistusharhaan, jotka voivat ohjata sijoittajan tekemään virheellisiä päätöksiä. Tai joskus tosi hyvän päätöksen.
Toisaalta hitaampi ja harkitsevampi ajattelutapa voi auttaa sijoittajaa tunnistamaan ja välttämään mielen vinoumiin perustuvia virheitä. Esimerkiksi tarkempi tutkimus yrityksen taloudellisesta tilanteesta, fundamenteista ja markkinatrendeistä voi auttaa sijoittajaa tekemään paremmin perusteltuja päätöksiä, jotka eivät perustu pelkästään intuitioon tai mielen vinoumiin. Tämä antaa myös mielenrauhaa, kun markkinoille tulee volatiliteettia.
On tärkeää tiedostaa, että mielen vinoumat eivät ole pelkästään haitallisia sijoittamiselle ja elämälle. Ne voivat myös vaikuttaa kaikkiin monella tavalla elämän osa-alueisiin, kuten työntekoon, ihmissuhteisiin ja päätöksentekoon yleisesti.
Emme voi välttää mielenvinoumia tai harhoja ja niiden vaikutusta päätöksentekoomme, vaikka tiedostamme ne. Asiantuntijat ovat tutkimusten mukaan, jopa alttiimpia vinoumille kuin maallikot. Esimerkiksi lääkärin ennakkokäsitys potilaan tilasta tai edeltävä potilas voi vaikuttaa siihen, miten hän tulkitsee oireita ja tekee diagnoosin. Tai vahvistusharhan vallassa toimiva tutkija, ”huomaa” oman ennakko-odotustensa mukaisia piirteitä tutkimustuloksissaan helpommin, kuin oman mielipiteensä vastaisia jopa maallikkoa enemmän!
Sijoituskirjapiirissä lukemassamme Esa Juntusen "Viisas sijoittaja" -kirjassa hän käsittelee myös mielen vinoumia.
Oma lempiharhani on vahvistusharha. On ihanaa löytää todisteita milloin millekin uskomukselleen. Saamme kaikki vahvistusta omiin harhoihimme tapaamalla samanmielisiä ihmisiä, esimerkiksi toisiamme klubi-illoissa. Siellä tempaudumme keskusteluun ja vahvistamme itsemme ja toistemme harhoja. Ja se on niin mukavaa!!
Vahvistusharha on ihan mahtava muuallakin elämässämme. Siitä meillä kaikilla lienee kokemuksia?
Mitä mieltä sinä olet? Tunnetko tunnistavasi mielen vinoumia omassa päätöksenteossasi? Jätä kommenttisi alle ja aloitetaan keskustelu!
Esittely blogin kirjoittajasta
Blogin kirjoittaja on TIR, Tuija Rummukainen, vajaan vuoden ikäinen aloitteleva NoPpilainen, joka tunnetaan Humanenergy oy:n yrittäjänä, kouluttajana, energisoijana, liike-elämän super chargerina, tietokirjailijana, lukutoukkana, Crossfit-harrastajana, intohimoisena opiskelijana, aktiivisena toimijana ja nykyään myös sijoittajana, joka lähtee pompusta liikkeelle.
Takaisin
Jäseneksi voi hakea sijoittamisesta kiinnostunut naishenkilö. Ehtona kuitenkin on, ettet ole mukana kilpailevassa toiminnassa tai vastaavan muun yhteisön aktiivinen jäsen.
Jäsenhakemukset käsitellään tapauskohtaisesti.
Jäsenyys on henkilö- tai yrityskohtainen.