BLOGI - Nop
1815
page-template,page-template-blog-large-image,page-template-blog-large-image-php,page,page-id-1815,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
 

BLOGI

 

Naisten Oma Pörssiklubi Oy (NoP) perustettiin syksyllä 2017 vastaamaan naisten sijoitusbuumiin ja siihen liittyviin haasteisiin.

Vuoden alussa Havis Amandan Nuorkauppakamari ja Naisten Oma Pörssiklubi solmivat yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on lisätä molempien verkostojen tunnettuutta. Lisäksi haluamme laajentaa naisten sijoitustoiminnan osaamista ja varallisuuden kasvua, ja sitä kautta omavaraisuutta ja elämänhallintaa. Edellä mainitut teemat ovat vahvasti esillä Amandojen vuoden 2019 toimintasuunnitelmassa ja mm. kevään KokoNainen Talk Show -tapahtumassa 24.4.2019.

 

Timantit ovat ikuisia

Sain kunnian osallistua Naisten oman Pörssiklubin 12.3 järjestettyyn klubi-iltaan. Aluksi jännitti totisesti, sillä suurimmat sijoitukseni olivat tähän asti olleet alati mukanani kulkevat timantit vasemmassa nimettömässä, korvissa ja kaulalla. En omista osakkeita sen paremmin kuin sijoitusasuntojakaan. Kovana jännittäjänä olin myös epävarma valitsemani asukokonaisuuden suhteen, että olisinkohan pukeutunut riittävän tyylikkäästi. Jalkaani oli vielä pujahtanut valkoiset nahkalenkkarit, jotka tuntuivat tyylikkäältä idealta vielä lähtiessäni,  mutta muuttuivat perin ahdistavaksi asukriisiksi matkalla kohti pörssiklubia. Jännitys ja kuumotus omasta ulkomuodosta tai sijoituksieni suuruudesta olivat kuitenkin aivan turhaa! Amandojen upea perustajajäsen Suvi Nurme oli minua Pörssiklubilla alaovella vastassa ja tunsin heti, ettei minun tarvitse jännittää, sillä olin sydämellisesti tervetullut ja arvokas vieras juuri sellaisena kuin olen.

 

Ihastelimme tovin rakennuksen upeaa ala-aulaa ja keskustelimme NoPin historiasta ja perustamiseen liittyvistä asioista. On todella upeaa olla näiden naisten lähellä, jotka tekevät asioita pioneereina Suomessa rikkoen niitä kuuluisia lasikattoja ja synnyttäen edelleen tarvittavaa keskustelua tasa-arvosta. Itse olen rakennusalalla työmaalla töissä, ja vaikka rakennusalalla on jo meitä naisia, voin todeta, että olemme edelleen reilussa vähemmistössä ja harvinaisia työmaan johtajina.

 

Tunnelma Pörssiklubilla oli rento ja välitön. Mukana oli minun lisäkseni myös muita tutustujia ja ensikertalaisia. Siirryimme ruokasaliin ja varsinainen Klubi-ilta alkoi tunnetusti Pia Bertlingin markkinavartilla. Markkinavarttia seurasi illan puhujavieras Tiina Fonsen- Lehtonen Kotijoukkueesta ja aiheena hänellä oli asuntosijoittaminen. Puhuja sai runsaasti kysymyksiä asuntosijoittamisesta ja asuntosijoittaminen vaikutti olevan suosittu aihe klubilaisten keskuudessa. Puhujan jälkeen seurasi maistuva kolmen ruokalajin illallinen. Syömisen alkaessa vilkas puheensorina täytti ruokasalin.

 

Minun pöytäseurueeseeni kuului meitä tutustujia, perustajajäseniä ja jäseniä. Tutustuminen alkoi kysymyksellä: kuka olet ja mikä on suhteesi sijoittamiseen? Oli aivan mahtavaa kuunnella ura- ja elämäntarinoita koko pöytäseurueelta. Rahasta puhuminen ei ollut hankalaa eikä oman vaurastumisen tärkeyttä häpeilty, on oikeastaan aika hassua, miten hyvinvoinnista ja taloudellisesta riippumattomuudesta edes tarvitsee tuntea häpeää tai piilotella sitä? Perin suomalaisen sanonnan “kell onni on, se onnen kätkeköön”, voi huoletta unohtaa, sillä NoPin klubi-illoissa jaetaan omia onnistumisia ja neuvotaan muitakin onnistumaan.

 

Pöytäseurueeni NoPit lanseerasivat heitä yhdistävän asenteen ja ajattelutavan, jossa yhdistyi riippumattomuus ja valinnanvapaus, jota vauraus tuo tullessaan. Eikä pöydässä tietenkään vain rahasta puhuttu, sillä jutun juurta riitti niin Espoon omakotitaloalueen sadevesiviemäröinnistä kuin Itävallan alppikylistäkin. Kaikki mahtavat kertomukset oli höystetty huumorilla. Tosikkoja ei siis todellakaan tässä seurueessa ollut.

 

Illan virallisen osuuden päätti katsaus NoPin tuleviin tapahtumiin ja toimintoihin mm. tapahtumina Noppioppi, keväthumaus 16.4. ja yhdistyksen sisäisien ryhmien Hevinoppien sekä Golfnoppien toimintaan. NoPin toiminta pitää sisällään myös hyväntekeväisyyttä, mitä itse pidän erittäin tärkeänä. Lämminhenkisen tapahtuman lopuksi Jaana Villanen esitteli vielä huikeaa kirjaansa #nosta nainen päivässä. Kirjoja oli hypisteltävissä ja ostettavissa klubi-illassa.

 

Ilta sai minut ajattelemaan omaa suhtautumistani rahaan ja sijoittamiseen. Kyllähän minäkin siihen pystyisin, sillä ei se sijoitusasunnon hankkiminen ole minulle mikään mahdottomuus ja osakesijoittamisessa pääsee jo aika pienellä potilla alkuun. Ilta jätti mukavat muistot ja kontaktiverkoston aivan kuten nuorkauppakamaritoimintakin. Molemmat tukevat jäsentensä onnistumisia, kasvamista yksilönä ja yhteisönjäsenenä sekä osaamisen lisäämistä.

 

Kiitän Naisten Omaa Pörssiklubia ja Havis Amandan nuorkauppakamaria tästä huikeasta kokemuksesta sillä siinä on kaksi todellista timanttia ja timantithan ovat sekä ikuisia, että naisen parhaita ystäviä!

 

Rakkaudella;

Mari-Milla Aura

Havis Amandan Nuorkauppakamarin jäsen

*****

 

Naisten Oma Pörssiklubi Oy (NoP) perustettiin marraskuussa 2017 vastaamaan naisten sijoitusbuumiin ja siihen liittyviin haasteisiin. Vuoden alussa Havis Amandan Nuorkauppakamari ja Naisten Oma Pörssiklubi solmivat yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on lisätä molempien verkostojen tunnettuutta. Lisäksi tavoitteena on laajentaa naisten osaamista sijoittamisen tiimoilta ja lisätä varallisuuden kasvua, ja edistää sitä kautta omavaraisuutta ja elämänhallintaa. Edellä mainitut teemat ovat vahvasti esillä Amandojen vuoden 2019 toiminnassa ja mm. sijoittaminen ja taloudellinen riippumattomuus olivat vahvasti esillä Amandojen kevään KokoNainen Talk Show –tapahtumassa, joka järjestettiin 24.4.2019.

 

Pääsin jatkamaan NoP:n ja Amandojen välistä yhteistyötä osallistumalla vierailija NoP:n 14.5.2019 järjestettyyn klubi-iltaan Helsingin Pörssitalolla sijaitsevalla perinteikkäällä Pörssiklubilla. Kuten NoP:n tavoitteena kaikessa toiminnassaan, on klubi-iltojen tarkoituksena tuoda jäseniä yhteen kuulemaan markkinoiden tilanteesta ja vaihtamaan ajatuksia aiheesta samoja kiinnostuksenkohteista omaavien jäsenten kesken. Nimestään huolimatta Naisten Omassa Pörssiklubissa ei keskitytä pelkästään osakesijoituksiin, vaan tarkoituksena on yleisesti kasvattaa naisten tietoisuutta sijoittamisesta, oli instrumentti tai sijoitustuote sitten mikä tahansa.

 

Klubi-ilta alkoi perinteiseen tapaan Pia Bertlingin markkinavartiksi kutsutulla pörssikatsauksella, jossa hän kävi selkeästi läpi tämän hetkistä markkinatilannetta. Tämän kertaisessa esityksessään Bertling keskittyi erityisesti päättymässä olevan yhtiökokoussesongin ja maksettujen osinkojen määriin ja esitti erittäin havainnollistavia laskelmia maksettujen osinkojen ja osakkeiden arvostuksen välisestä suhteesta. Lisäksi Bertling kävi myös esityksessään läpi teoriaa yleisesti sijoittamisen sykleistä ja milloin sijoituksia olisi ehkä syytä lähteä tekemään suhteessa parhaaseen osinkotuottoon. Oli erittäin mielenkiintoista kuulla ammattimaisesti sijoittavien tuskailevan samalla tavalla omistuksen säilyttämisen (ja lisäostojen) ja myynnin välistä dilemmaa kurssimuutosten aallokossa.

 

Illan toisena vakio-ohjelmana on ulkopuolinen puhujavieras, joka tällä kertaa oli Kesko Oyj:n talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund. Erlund antoi klubilaisille varsin kattavan katsaukseen Keskoon yrityksenä sijoittajan näkökulmasta ja siitä, mihin suuntaan Keskoa ollaan viemässä. Puheenvuoron kiinnostavinta antia olivat mielestäni, miten vallalla olevat trendit, kuten esimerkiksi digitalisaatio, ilmastonmuutos ja kuluttajien ostokäyttäytymisen murros on viety osaksi Keskon kasvustrategiaa.

 

Illan virallisen ohjelma-osuuden jälkeen oli vuorossa pöydissä nautittu illallinen yhdistettynä antoisiin keskusteluihin pöytäseurueen kanssa. Omaan pöytäseurueeseeni kuului meidän tutustujien lisäksi, perustajajäseniä ja jäseniä ja tutustumiskierroksella jokainen meistä pääsi kertomaan taustaksi mihin sijoittaa ja millaisena sijoittajana itseään pitää. Oli erittäin mielenkiintoista kuulla, erilaisia ajatuksia omasta sijoituspolustaan ja että suhteellisen pienenkin otannan kesken sijoituskohteet vaihtelivat osakkeiden lisäksi kaikesta metsän, kullan ja vakuutustuotteiden väliltä.

Illan kuluessa oli mahtavaa huomata, että osittain toisilleen täysin tuntemattomat sekä taustoiltaan ja iältään eri-ikäiset naiset pystyivät käymään niin avointa ja aitoa keskustelua aiheista, jotka eivät usein ole ns. perus kahvipöytäkeskustelujen aiheina. Tämä täyteen luottamuksellisuuteen ja välittömyyteen perustuva ilmapiiri saikin minut vakuuttuneeksi siitä, että juuri keskusteluiden kautta syntyvät verkostot ovat tämänkin toiminnan yksi tärkeimmistä kulmakivistä.

 

Tutustumisilta antoi paljon ajattelemisen aihetta ja inspiraatiota sijoittamiseen liittyvän tietopuolen osalta, mutta sai minut myös pohtimaan miten eri tavoilla rahaan ja omaisuuteen voikaan suhtautua. Keskustelujen tiimoilta kävi myös selkeästi ilmi, että omaisuus voi myös tuoda taloudellisen vapauden lisäksi myös odottamatonta vastuuta.

 

Kiitän Naisten Omaa Pörssiklubia ja Havis Amandan nuorkauppakamaria mahdollisuudesta päästä tutustumaan toimintaan sekä erityisesti Havis Amandojen senaattoria Suvi Nurmea lämpimästä ohjauksesta illan aikana. Verkostoissa on selkeästi voimaa!

 

Varpu Ahvenainen, Havis Amanda Nuorkauppakamari

*****

 

Verkoston voimaa parhaimmillaan 

Sain kunnian olla kolmas Amanda, joka osallistui Naisten Oman Pörssiklubin (NOP) iltaan. Aiheena oli osakesijoittaminen ja ulkopuolisena puhujana Nasdaqin edustaja Erja Retzén. Sisältö tuli minulle kuin tilauksesta, sillä olen pidempään jo miettinyt osakesijoittamiseen paneutumista syemmin. Yhden illan kokemuksen perusteella NOP:ssa tuntuu yhdistyvän verkoston kaikki hyvät puolet.

 

Takaraivossani on ollut jo pitkään, että sijoittaminen pitäisi aloittaa järjestelmällisemmin. Pankissa uransa tehnyt isämme on iskostanut jo pienenä päähämme säästöjen merkityksen ja osakesijoittamisen mahdollisuudet. Siitä huolimatta aktiivinen sijoittaminen on jäänyt muun elämän jalkoihin. Siksi Naisten Oman Pörssiklubin ilta oli kuin suunniteltu minulle. Vaikka sijoittamisen ajatus on kylvetty minulle jo lapsuudessa, on indeksien, pörssin ja listautumisten maailma jäänyt itselleni kaukaiseksi. Koko palikka on tuntunut liian suurelta ottaa haltuun, joten olen tyytynyt pitkäkestoisiin osakesijoituksiin ja osinkojen kautta niistä hyötymiseen. NOP:n ilta antoi sysäystä siihen, että kokeilemaan voi lähteä pienelläkin, eikä kaikkea ole pakko osata heti.

 

Pikakatsaus markkinatilanteeseen

Meitä Amandoja emännöi Naisten Oman Pörssiklubin illoisssa oma senaattorimme Suvi Nurme. Ilta pääsi nopeasti vauhtiin, kun saavuimme Suvin kanssa Pörssitalon yläkertaan. Kaikki klubilaiset toivottivat uuden tulokkaan lämpimästi tervetulleeksi ja jo ennen esitysten alkua sain kuulla erilaisia näkemyksiä sijoittamisesta ja osakekursseista.

 

Illan yksi kohokohdista oli ehdottomasti Pia Bertlingin markkinavartti ohjelman alkupuolella. En voinut muuta kuin ihailla, miten huippuasiantuntija pystyi viidessätoista minuutissa kertomaan olennaiset asiat markkintilanteesta niin kansantajuisesti, että jopa minä pysyin kärryillä. Indeksit ja suhdanne-ennusteet alkoivat hieman aueta minulle, kun Bertling kävi läpi tämän hetkistä tilannetta.

 

Kuukausitapahtuman pääpuhujana oli tällä kertaa Nasdaqin edustaja Erja Retzén. Hän kertoi Nasdaqin toiminnasta, pörssikaupasta käytännössä sekä Nasdaqin ajatuksista Suomen uudelle hallitukselle. Esitys herätti keskustelua ja kysymyksiä. Klubilaiset myös kyseenalaistivat joitain Nasdaqin ajamista asioista, mikä toi hyvin esiin eri toimijoiden näkemyksiä poliittisiin päätöksiin.

 

Huikeaa illallisseuraa

Verkoston vahvuus näyttäytyi minulle puheenvuoroissa ja niistä heränneissä keskusteluissa, mutta ennen kaikkea myös pöytäseurueessamme. Pöydässämme istui eri ikäisiä, eri aloilta ja taustoilta olevia naisia. Yhdistävä tekijä oli tietenkin sijoittaminen ja taloudellisen turvan rakentaminen, mutta tavat olivat hyvinkin erilaisia. Osa naisista oli keskittynyt asuntosijoittamiseen ja osa kokeili monia erilaisia sijoitusmuotoja.

 

Ilta ei missään nimessä ollut tylsä, vaikka suhteellisen tiukasta asiasta puhuttiinkin. Siitä piti huolen meidän pöydän huikea seurue ja NOP:n lämminhenkinen tunnelma. Illallisen lomassa keskustelut vaihtelivat hauskoista matkatarinoista yritystoiminnan pyörittämisestä erilaisiin verkostoihin ja sijoituskokemuksiin.

 

Ennakkoajatukseni oli, että kaikki NOP:n jäsenet ovat kokeneita sijoittajia, jotka tuntevat kaikki osakesijoittamisen salat. Oli mukava kuulla, että osa oli vasta aloittelemassa osakesijoittamista ja osa taas selkeästi sanoi löytäneensä sijoitusmuotonsa muualta. Ehkä en siis sittenkään ole vielä myöhässä.

 

Illasta ideoita ja intoa mukaan

Ilta oli minulle täynnä uusia oppeja, mutta myös mahtava pöytäseurueemme teki tapahtumasta huikean. Tarinoita ja kokemuksia olisi voinut jäädä kuuntelemaan vaikka koko yöksi. Muutaman tunnin aikana pääsin kokemaan Naisten Oman Pörssiklubin upeaa tunnelmaa ja näkemään, miten klubi on ennen kaikkea loistava verkosto. NOP on täynnä naisia erilaisista taustoista ja kaikilla on erilaista elämänkokemusta ja kontakteja. Mitä kaikkea NOP:n jäseniltä voisikaan oppia, jos jo yhden illan keskusteluiden jälkeen oma pääni oli ideoita ja intoa täynnä.

 

Kiitos Naisten Oma Pörssiklubi, sen mahtavat jäsenet ja tietenkin Amandat tästä upeasta kokemuksesta.

Johanna Huurre, Havis Amanda Nuorkauppakamari

*****

https://www.salkunrakentaja.fi/2019/12/salkunrakentaja-podi-jakso-23-naisten-oma-porssiklubi/     Kauppalehti 18.9.2019 [caption id="attachment_15945" align="alignleft" width="225"] Parhaillaan käynnissä oleva Miss Suomi -kiertue koukkaa ensi tiistaina Helsingin pörssitalolle. Missifinalistit vierailevat silloin Naisten Oman Pörssiklubin vieraina. Missit ovat saaneet myös oppia sijoittamisen maailmaan.Pörssitalolle missifinalistit kutsui vieraaksi Naisten Oman Pörssiklubin kaksi vuotta sitten perustanut sijoittaja ja sijoitusasiantuntija Marja-Leena Haapanen. Idea...

Naisten Oma Pörssiklubi on ollut toiminnassa kohta 2 vuotta, toimintamme kasvaa ja kehittyy voimakkaasti. Meillä on 10 klubi-iltaa vuodessa ja jokaisessa on sijoittamiseen liittyvä teema. Joko osakesijoittamiseen, taidesijoittamiseen, kultaan jne. Lisäksi klubi toimii monella muullakin tavoin jäsentemme parhaaksi, teemme matkoja, retkiä kotimaassa, pelaamme golfia ja rapukekkerit ovat...

NoP Golf Ladie´s ovat golfanneet koko kesän ja pelit jatkuvat edelleen. NoP on mukana Naisten Pankki Open 2019  hyväntekeväisyyskiertueessa golfaamassa naiselle ammattia sekä golfaamalla, että ilmaisella mainostilalla NoP Magazinessa.      ...